Alimentele organice pot conține mai mulți nutrienți
Produsele bio, organice, conțin în general niveluri mai ridicate de antioxidanți și anumiți micronutrienți, cum ar fi vitamina C, zinc și fier. S-a dovedit faptul că nivelurile de antioxidanți pot fi cu până la 69% mai mari în aceste alimente.
Nivelurile de nitrați sunt în general mai scăzute
De asemenea, culturile cultivate organic s-au dovedit a avea niveluri de nitrați mai mici cu 30%. Nivelurile ridicate de nitrați sunt legate de un risc crescut de anumite tipuri de cancer, consumul excesiv putând provoca boli grave în timp.
Produsele lactate organice și carnea au niveluri mai ridicate de omega-3
Laptele organic și produsele lactate pot conține niveluri mai ridicate de acizi grași omega-3 și cantități ușor mai mari de fier, vitamina E și unele carotenoide. Un aport mai mare de acizi grași omega-3 a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli de inimă.
Mai puține substanțe chimice și antibiotice
Mulți oameni aleg să cumpere produse bio pentru a evita substanțele chimice artificiale. Dovezile sugerează că consumul acestor alimente vă poate reduce expunerea la reziduurile de pesticide și la bacteriile rezistente la antibiotice.
Produsele bio au un conținut scăzut de cadmiu
Nivelurile de cadmiu, un metal extrem de toxic, au fost cu 48% mai mici în produsele organice. Cadmiul se poate acumula în timp în organism, provocând diverse boli grave. Spălarea, curățarea și gătirea alimentelor pot reduce nivelul acestor substanțe chimice, deși nu le elimină întotdeauna complet.
Produsele bio nu conțin neurotoxine
Pesticidele folosite în agricultura convențională conțin neurotoxine, substanțe care afectează celulele creierului.
Produsele bio sunt mai gustoase
Alimentele convenționale recurg atunci când se poate la potențiatori de gust, însemnând alte substanțe sintetice care sunt absorbite de organism. In schimb, alimentele bio, pe langă conținutul mare de nutrienți, sunt și mult mai gustoase, aromele fiind mult mai puternice.
Protejăm mediul înconjurător
Agricultura ecologică cultivă plantele pe un sol sănătos, îmbunătățit cu compost și gunoi de grajd. Solul sănătos este esențial pentru biodiversitate, pentru varietatea de plante și animale .
Beneficiile pe care consumul de alimente organice bio le are asupra sănătății:
- Nivelul ridicat de antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ - Consumul de alimente Bio duce la o incidență mai scăzută a alergiilor, dermatitelor - Copiii hrăniți cu bio alimete au o greutate mai mică și o imunitate mai puternică. - Organismul obține mai multe vitamine dintr-o cantitate mai mică de alimente. - Cel mai mare câștig este faptul că suntem feriți de boli grave, precum cancerul.
În magazinul nostru găsiți și produse alimentare bio românești, în încercarea noastră de a fi alături de producătorii locali în aceste vremuri grele. Subiectul ”alimente bio” este unul controversat, însă cert este că se folosesc multe substanțte chimice care nu fac bine organismului și a fi hrăniți cu produse bio pentru copii este esential. Cât și pentru adulți aș adăuga. Pentru sănătate, pentru mediul înconjurător, pentru copiii noștri ar trebui să facem tot ce putem pentru a consuma alimente bio!